Egyre többen vannak, akik kedvet kapnak ahhoz, hogy ne a megszokott épületet válasszák maguknak, hanem mobilotthonban gondolkoznak. Ez örömteli. Viszont, mivel ingatlanról van szó, ezért rögtön felmerül a kérdés, hogy miből finanszírozzuk? Itt persze most nem azokra gondolunk, akik zsebből kifizetik, hanem azokra, akik folyamatosan gyűjtögetnek az új házra. Nekik segítünk most..

Önerő mindig kell

Csak úgy, mint minden más ingatlan esetében érdemes rendelkezni pár millió forinttal ahhoz, hogy bele lehessen vágni egy ingatlan projektbe. Klasszikus ingatlanok esetén ez legalább a vételi ár 20 százaléka szokott lenni, de inkább több. A szabályozás ugyanis folyamatosan változik.

A különbözetet szokták az emberek általában hitelből finanszírozni, vagy különböző állami támogatások segítségével. Nézzük meg, hogy egy mobilház esetén mi jöhet szóba!

Egyelőre nem hitelezhető

Bár várhatóan ez nem sokára változni fog, de egyelőre jelzáloghitel fedezeteként nem fogadják el a bankok a mobilházat. Pro-kontra akadnak érvek, és folyamatos egyeztetések is zajlanak. Ettől függetlenül nincs miért kétségbe esni, hiszen adódik más előnyös lehetőség. Nem is egy.

A Babaváró hitel

2019 július elsejével minden olyan házaspár, ahol a hölgy elmúlt 18 éves, de még nincs 40, nagy lehetőséghez jutott. És ez a lehetőség jelen állás szerint legalább 3 évig meg is fog maradni. Ez hívják úgy, hogy Babaváró hitel, amely a Családvédelmi Akcióterv 7 pontjának az egyike.

Ennek keretében ugyanis kimondottan kedvező feltételű hitelhez lehet jutni. Igaz korábban azt írtuk, hogy a mobilházak egyelőre nem finanszírozhatóak, viszont ahogy bemutatjuk a Babaváró hitelt, a feltételeiből tisztán látszódni fog, hogy ide mégis pont jó.

Bár kereskedelmi bankoknál tudjuk megigényelni a hitelt, mégis az állam magára vállalja mind a kamatokat, mind a fedezetet. A felhasználása pedig teljesen szabad. És ez a kettő most az igazán fontos. Mivel nem kell fedezet, és szabad felhasználású, ezért vehetünk belőle mobilotthont. 🙂

Ráadásul kedvező feltételekkel, hiszen a havi törlesztés nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot. Ráadásul, ha megszületik az első gyermek (5 éven belül meg kell történnie, ez a hitel egyik feltétele), akkor 3 évig nem kell törleszteni. A második gyermek érkezésekor ugyanez igaz, és ráadásul a tartozás 30 százalékát elengedi az állam. A harmadik gyermek után pedig a teljes tartozásunk köddé válik.

Egy szó, mint száz a Babaváró hitelből lehet mobilotthonod. És van még más is.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A régen SZOCPOL-nak hívott állami támogatás új változata ez. Egy olyan vissza nem térítendő támogatásról van szó, melynek mértéke függ a gyermekeink számától (10 éven belül), az ingatlan méretétől, illetve attól, hogy új vagy régi építésű-e. Mivel mi most mobilotthonról beszélünk, ezért ez egyértelműen csak új építésről lehet szó. 🙂 Így három gyermek bevállalása esetén akár 10 millió forintot is áll az állam az új mobilotthonodból.

Hogyha ezt hozzávesszük a lakásönerőhöz, illetve a Babaváró 10 millió forinthoz, akkor bőven 20 millió forint feletti összegről beszélünk. Végül, ha ez még kevés lenne, akkor van még lehetőségünk.

Pótingatlan bevonása

Amennyiben a fent felsoroltak nem lennének elegendőek, akkor jó megoldás lehet egy tehermentes ingatlant bevonni az ügyletbe. Ez bevett szokás a „normál” házak esetén is. Így a különbözetet simán ki lehet gazdálkodni.

Ahogy látható számos megoldás adódik, amelynek segítségével Neked is modern, „vadi új” mobilházad lehet. Most már csak az a kérdés, hogy konkrétan milyet szeretnél? Keress fel minket! Mi pedig elkészítjük álmaid otthonát.